Kolacje str. 6
- Casserole z brokułamiCasserole to z założenia potrawy "jednogarnkowe". Podsmażanie, gotowanie i pieczenie odbywa się w jednym naczyniu. W praktyce, rzadko kiedy dysponujemy w domu takim uniwersalnym naczyniem, więc nasze brokułowe casserole jest trochę zmodyfikowane, ale równie smaczne. Casserole świetnie sprawdza s...... czytaj dalej
- Pełnoziarniste bułeczki amarantusoweJaja ubić razem z solą i pieprzem na pienistą masę. Wsypać amarantus, ewentualnie rodzynki, dokładnie wymieszać. Dłonią, uprzednio namoczoną w wodzie, uformować podłużne, albo okrągłe bułeczki o grubości około 2cm. Piekarnik nagrzać do 180º C, piec bułeczki aż będą rumiane. Można ...... czytaj dalej
- Pulpety z quinoa (komosy ryżowej)Quinoa, inaczej komosa ryżowa, zwana także "złotem Inków" jest doskonałym składnikiem prawidłowego odżywiania. Ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby chore na celiakię lub będące na diecie bezglutenowej. W swym składzie posiada wsystkie niezbędne aminokwasy,...... czytaj dalej
- Tymiankowy kurczak pieczony z paprykąZdrowy i niskokaloryczny pomysł na obiad lub kolację dla tych, którzy zwracają szczególną uwagę na obwód w pasie. Zamiast smażenia proponujemy zdrowsze pieczenie w folii.... czytaj dalej
- Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelemSzukając pomysłu na dzisiejszy obiad ze szpinakiem znalazłam przepis na sos szpinakowy :) W szafce już od jakiegoś czasu zalegał makaron Cannelloni. No i postanowiłam go nadziać ekojowym farszem :-D Jak to zrobiłam - podaję poniżej: Zaczynamy od przygotowania farszu szpinakowego. Wszystko robimy...... czytaj dalej
- Leczo z kabaczkaCzy na obiad, czy kolację takie leczo inspiracje… A z kabaczkiem to nie grzech, takie leczo zjeść za trzech ;)... czytaj dalej
- Brokułowa pakoraPakora to przekąska popularna w Indiach. Są to krótko mówiąc warzywa w cieście smażone na głębokim oleju. Oryginalnie używa się ciasta z mąki z ciecierzycy - besan. Na naszym podwórku sprawdzi się mąka pszenna z pełnego przemiału. Nie wiem czy Hindusi jedzą pakorę z brokułami, ale nam to zestawien...... czytaj dalej
- Wege frittataFrittata to szybkie i łatwe danie, które możemy przygotować na milion sposobów. Wszystko zależy od tego co w lodówce naszej leży ;) A dokładniej mówiąc i w lodówce i w szafkach. Nasza propozycja to frittata w wersji wege. Proporcje warzyw można zmieniać wedle uznania, co kto lubi.... czytaj dalej