Halawa

Halawa

  • Łatwy
  • 1 osoby
  • 15 min.
  • 5 min.

Składniki

  • kasza manna (1/2 szklanki)
  • masło lub olej kokosowy (4 łyżki)
  • cukier lub miód (2 łyżki)
  • woda (1,5 szklanki)
  • dowolne bakalie i owoce

Przygotowanie

  1. Kaszę prażymy na maśle (lub oleju kokosowym) przez kilka minut aż zmieni kolor na bardziej złoty.
  2. Jednocześnie w osobnym naczyniu zagotowujemy wodę z cukrem lub miodem.
  3. Gdy kasza będzie uprażona, dodajemy ją bardzo ostrożnie do wrzątku. Ciągle mieszając, dodajemy bakalie.
  4. Halawa będzie gotowa, gdy masa nie będzie przywierać do ścianek naczynia.

Pin It


Komentarze

  • / czwartek, 2013-04-11 15:38
    Akurat 2 dni temu zabrakło nam z Aśką chleba (nie upiekłem na czas ;) ). Idealnym rozwiązaniem okazała się Halawa :D A do tego mieliśmy deser na kolację ;) Z bakalii dodałem figi, orzechy laskowe, żurawinę i migdały. I - choć to już mało zdrowe - krem czekoladowy. Ale co tam - było pysznie! Tak sobie myślę, że zamiast wody można by zrobić Halawę na mleku. Następnym razem tego spróbuję.
  • / wtorek, 2013-04-09 11:09
    Mniam!