Chrzan ze śmietaną

Chrzan ze śmietaną

  • Łatwy
  • 10 osób
  • 20 min.

Kupne chrzany mają w większości mnóstwo niepotrzebnych dodatków. M.in. syrop glukozowo fruktozowy, konserwanty, mleko w proszku. Najlepiej więc przyrządzić go samemu. Nie jest to trudne, a na pewno zdrowsze i smaczniejsze. Zatem do dzieła! Inspirowałem się przepisem z książki "Polska Wielkanoc" Hanny Szymanderskiej (wyd. WATRA, Warszawa 1990). /Mateusz

Jeśli jednak nie masz czasu na domowy wyrób chrzanu, możesz kupić u nas zdrowy, niepasteryzowany, tradycyjny chrzan. Po prostu kliknij tutaj i wrzuć do koszyka :)

fot. nilob, sxc


Przygotowanie

  1. Korzonek chrzanu obierz, odetnij końcówki i wytnij ew. czarne fragmenty.
  2. Zetrzyj go na tarce z drobnymi oczkami lub zmiel do uzyskania drobnych wiorków.
  3. Ułóz na sicie, sparz wrzątkiem.
  4. Na patelni lub w rondelku rozpuść masło. Pozostaw najmniejszy ogień.
  5. Dodaj chrzan, dokładnie wymieszaj.
  6. Następnie dodaj śmietanę, wymieszaj.
  7. Sok z cytryny zmieszaj z solą, cukrem i pieprzem, dodaj do chrzanu ze śmietaną.
  8. Wrzuć żółtko, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj.
  9. Przełóż do szklanej miseczki i pozostaw na noc w lodówce.

Gotowe :)

Uwagi:

  1. Jeśli lubisz smak chrzanu, ale nie przepadasz lub nie możesz jeść ostrych potraw, możesz w łatwy sposób pozbawić chran ostrości. W tym celu pozostaw starty korzonek na minutę we wrzątku, a następnie dokładnie odciśnij.
  2. Jeśli podczas parzenia chrzanu pozbawisz go przypadkiem ostrości, możesz ją przywrócić za pomocą np. papryczek jalapeno. Przetrzyj kilka kawałków takiej papryczki przez sito i dokładnie zmieszaj z chrzanem. Nie wpłynie to na jego smak, a przywróci ostrość.
  3. Niektóre przepisy podają, aby do chraznu dodawać ocet. Zdecydowanie lepszy jest jednak sok z cytryny, ponieważ ocet eliminuje witaminę C.

Pin It


Komentarze