Muffinki z amarantusem

Muffinki z amarantusem

  • Łatwy
  • 3 osób
  • 10 min.
  • 15 min.

Składniki

  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • ½ łyżeczki sody spożywczej (opcjonalnie)
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem i solą na spienioną masę - najlepiej wykorzystać do tego zwykły widelec. Wsypać amarantus oraz rodzynki, opcjonalnie sodę, wymieszać. Przekładać do papilotek ułożonych w formie do muffinek - do połowy wysokości. Piec ok. 15-20 minut, w temperaturze 180st.

Muffinki można wzbogacić o inne suszone owoce, np. żurawinę, siekane orzechy, płatki migdałów, wiórki kokosowe oraz doprawić kakao i cynamonem. Jeśli użyjemy dużych jaj, wówczas dwie szklanki amarantusa mogą być ilością zbyt małą. W takiej sytuacji należy dodawać go tyle, aby utworzyła się w miarę jednorodna, ciastowata masa (podobna jak na ciasto drożdżowe). Ciasto nie powinno mieć też konsystencji zbyt lejącej, ale być łatwe do nakładania łyżką w foremkach lub papilotkach.


Pin It


Komentarze