Hiszpańska zupa dyniowa
- Trudny
- 6 osób
- 60 min.
- 100 min.
Inspiracją tej zupy jest przepis zaczerpnięty z książki "Soup for Supper". Co WAŻNE - przygotowania do niej trzeba rozpocząć już dzień wcześniej. Fasola i ciecierzyca musi się moczyć w wodze przez noc. Warto jednak trochę się natrudzić, bo efekt jest wspaniały. Dla skrócenia czasu możesz także użyć fasoli i ciecierzycy w zalewie.
Składniki
- dynia (400 g)
- ciecierzyca (1 szklanka)
- fasola biała (1 szklanka)
- oliwa z oliwek
- cebula żółta (1 sztuka)
- filet z kurczaka (300 g)
- papryka słodka w proszku (1 łyżeczka)
- pomidory (2 sztuki)
- migdały (10 sztuk)
- chleb (1 kromka)
- czosnek (2 ząbki)
- ocet balsamiczny (2 łyżeczki)
- zielona fasola szparagowa (200 g)
- sól
- pieprz czarny
Przygotowanie
- Białą fasolę i ciecierzycę przepłukać w zimnej wodzie i namoczyć przez noc.
- Nalać do garnka 2 litry zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać ciecierzycę i białą fasolę i ponownie doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę aż fasola i ciecierzyca zmiękną.
- W międzyczasie rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażyć na średnim ogniu pokrojoną cebulę, aż stanie się przezroczysta.
- Dodać do cebuli pokrojonego kurczaka i słodką paprykę w proszku. Podsmażyć aż się zarumieni.
- Do kurczaka dodać następnie pokrojone w kostkę (obrane ze skóry) 2 pomidory. Całość dusić pjeszcze przez około 10 minut.
- Na drugiej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy z oliwek - dodać posiekane migdały, kromkę chleba i pokrojone ząbki czosnku. Mieszać od czasu do czasu aż chleb i pozostałe składniki się zarumienią.
- Cedzakiem oddzielić chleb, migdały i czosnek od oliwy - następnie składniki dokładnie rozgnieść w moździerzu do uzyskania pasty. Podczas rozgniatania dodać 2 łyżeczki octu balsamicznego.
- Po upływie godziny dodać do ciecierzycy i fasoli pokrojoną w dużą kostkę dynię i gotować 15 minut.
- Następnie dodać kurczaka w pomidorach, pastę z chleba i fasolkę szparagową.
- Całość gotować jeszcze przez około 15 minut aż fasolka i dynia zmiękną.
- Na koniec doprawić solą i pieprzem według uznania.
Komentarze