Hiszpańska zupa dyniowa

Hiszpańska zupa dyniowa

  • Trudny
  • 6 osób
  • 60 min.
  • 100 min.

Inspiracją tej zupy jest przepis zaczerpnięty z książki "Soup for Supper". Co WAŻNE - przygotowania do niej trzeba rozpocząć już dzień wcześniej. Fasola i ciecierzyca musi się moczyć w wodze przez noc. Warto jednak trochę się natrudzić, bo efekt jest wspaniały. Dla skrócenia czasu możesz także użyć fasoli i ciecierzycy w zalewie.


Przygotowanie

  1. Białą fasolę i ciecierzycę przepłukać w zimnej wodzie i namoczyć przez noc.
  2. Nalać do garnka 2 litry zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.
  3. Dodać ciecierzycę i białą fasolę i ponownie doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę aż fasola i ciecierzyca zmiękną.
  4. W międzyczasie rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażyć na średnim ogniu pokrojoną cebulę, aż stanie się przezroczysta.
  5. Dodać do cebuli pokrojonego kurczaka i słodką paprykę w proszku. Podsmażyć aż się zarumieni.
  6. Do kurczaka dodać następnie pokrojone w kostkę (obrane ze skóry) 2 pomidory. Całość dusić pjeszcze przez około 10 minut.
  7. Na drugiej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy z oliwek - dodać posiekane migdały, kromkę chleba i pokrojone ząbki czosnku. Mieszać od czasu do czasu aż chleb i pozostałe składniki się zarumienią.
  8. Cedzakiem oddzielić chleb, migdały i czosnek od oliwy - następnie składniki dokładnie rozgnieść w moździerzu do uzyskania pasty. Podczas rozgniatania dodać 2 łyżeczki octu balsamicznego.
  9. Po upływie godziny dodać do ciecierzycy i fasoli pokrojoną w dużą kostkę dynię i gotować 15 minut.
  10. Następnie dodać kurczaka w pomidorach, pastę z chleba i fasolkę szparagową.
  11. Całość gotować jeszcze przez około 15 minut aż fasolka i dynia zmiękną.
  12. Na koniec doprawić solą i pieprzem według uznania.

Pin It


Komentarze