Muffiny dyniowo-orkiszowe

Muffiny dyniowo-orkiszowe

  • Średni
  • 4 osób
  • 20 min.
  • 20 min.

Muffiny to pyszny i szybki sposób na słodką przekąskę. Możesz je spakować swoim najbliższym na drugie śniadanie. W przepisie zastąpiliśmy niezdrowy cukier miodem. To zdecydowanie zdrowszy wybór. Kiedyś, gdy cukier był towarem luksusowym, wypieki słodzono głównie miodem. Dynia, mąka orkiszowa, aromatyczny cynamon i kardamon sprawią, że jesienne słoty staną się łatwiejsze do przełknięcia ;)


Składniki

  • dynia (250 g)
  • mąka pszenna (150 g)
  • mąka orkiszowa (100 g)
  • jajka (3 sztuki)
  • oliwa (175 ml)
  • miód lipowy (1 szklanka)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki czubate)
  • płatki owsiane (1 szklanka)
  • orzechy włoskie (duża garść)
  • pestki dyni (1 garść)
  • cynamon (1 łyżeczka)
  • kardamon (szczypta)
  • sól morska (szczypta)

Przygotowanie

  1. Dynię umyć, obrać ze skóry i zblenderować na mus 250 g.
  2. Przesiać mąkę. Połączyć ze sobą wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszać.
  3. Oddzielnie wymieszać wszystkie płynne składniki i również dokładnie wymieszać.
  4. Połączyć płynne i suche składniki razem.
  5. Blachę na muffiny wyłożyć papierkami (tzw. papilotki).
  6. Nałożyć ciasto do ok. 3/4 wysokości foremek.
  7. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
  8. Muffinki posmarować płynnym miodem na górze i przyozdobić pestkami dyni.

Pin It


Komentarze