Błyskawiczna tarta z malinami i orzechami włoskimi

Błyskawiczna tarta z malinami i orzechami włoskimi

  • B. łatwy
  • 8 osób
  • 20 min.
  • 35 min.

Kolejna wariacja na temat szybkiej tarty - przepisu, który proponowaliśmy jakiś czas temu w wersji z truskawkami. Generalnie jest to ciasto, które można przygotować niemalże z każdym nadzieniem i zawsze będzie pysznie, szybko i bezproblemowo. Dlatego zapewne jeszcze nie raz umieścimy coś z serii szybkich tart, które są znakomitym sposobem na niezpowiedzianych gości :) A może macie jakieś swoje pomysły na modyikację tego przepisu?


Przygotowanie

Mąkę, kaszkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj razem w misce.

Maliny umyj.

Formę do tarty posmaruj masłem i wysyp kolejno: CIASTO - MALINY - ORZECHY - CIASTO.

Na cieście zetrzyj, na dużych oczkach, 1 kostkę zimnego masła (kostkę oszukaną czyli 200g, nie 250g ;) ).

Na wierzchu posyp brązowym cukrem, uprzednio wymieszanym z cynamonem.

Piecz ok. 30-40 minut w temperaturze 180 st (grzanie górne i dolne + grzałka termoobiegu).


Pin It


Komentarze

  • / niedziela, 2012-08-19 16:25
    Proponuję przepis wykorzystać w jakiejś wytrawnej tarcie :-) Poeksperymentuję i Wam podeślę. Smacznego!