Penne, kurczak i smażony zielony por

Penne, kurczak i smażony zielony por

  • 3 osób
  • 50 min.

Penne zwykle podaje się z pesto lub z owocami morza. My proponujemy ten pyszny makaron podać z kawałkami kurczaka, porem i sosem sojowym. Aby potrawa miała przyjemny wakacyjny aromat, przygotowaliśmy ją na oleju kokosowym.


Składniki

  • penne (makaron rurki) (500 g)
  • filet z kurczaka (500 g)
  • cebula (1 sztuka)
  • por (1 sztuka)
  • olej kokosowy
  • ekologiczny sos sojowy Shoyu
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroić na małe kawałki i marynować w sosie sojowym. Najlepiej kilka godzin.
  2. Makaron gotować około 12 minut (al dente).
  3. Na rozgrzany na patelnię olej kokosowy wrzucić kawałki kurczaka i obsmażyć.
  4. Dodawać kolejno pokrojoną cebulę i pora pokrojonego w krążki.
  5. Całość skropić jeszcze sosem sojowym.
  6. Dodać pieprz i odrobinę soli.
  7. Do składników na patelni dodać makaron.
  8. Wymieszać wszystkie składniki, aby makaron był dobrze nawilżony.

Pin It


Komentarze