Tort bezglutenowy z kremem czekoladowym i frużeliną wiśniową

Tort bezglutenowy z kremem czekoladowym i frużeliną wiśniową

  • Średni
  • 8 osób
  • 180 min.
  • 30 min.

Propozycja przepisu na tort dla osób na diecie bezglutenowej. Składniki zostały dobrane pod kątem braku zawartości glutenu. Mieszanka na biszkopt Celiko ma dodatkowo certyfikat przekreślonego kłosa. Mleko, masło pochodzą od producentów, u których nie stosuje się glutenowych surowców. Pozostali producenci wymienionych w torcie składników również deklarują na etykietach - PRODUKT BEZGLUTENOWY, co oznacza, że spełniają normy dla takiego produktu. 

Zobaczcie, że wypieki bez glutenu niczym nie odbiegają od zwykłych :) Ten tort zaprasza do świętowania!


Przygotowanie

1. Zgodnie z instrukcją z opakowania przygotuj mieszankę na biszkopt Celiko - upiecz dwa biszkopty w formie o średnicy 16cm. Ostudź.

2. Mrożone wiśnie, 50g cukru umieść w garnku. Gdy owoce zmiękną i pojawi się sok dodaj ciągle mieszając rozpuszczoną w 50 ml wody skrobię. Gotuj mieszając na małym ogniu około minuty, a następnie zdejmij z ognia frużelinę.

3. Krem maślany: masło w temperaturze pokojowej umieść w misie robota z dodatkiem cukru waniliowego i 100g cukru pudru miksuj do uzyskania puszystej, jasnej masy.

4. W kąpieli wodnej rozpuść 150g czekolady z dodatkiem mleka. Dodaj do masy maślanej małymi porcjami.

5. Biszkopt przetnij na równe blaty i kolejno nakładaj porcję kremu maślanego i frużelinę. Na koniec cały tort pokryj kremem. Udekoruj pozostałą czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej z łyżeczką masła) oraz listkami mięty. Najlepiej serwować po uprzednim schłodzeniu :)

Do ozdoby możesz użyć także bezglutenowych perełek lub serc. 

Cenna rada! Jeśli pieczasz dla kogoś, kto ze względu na chorobę nie może spożywać glutenu, zadbaj o to, aby w kuchni tort nie zanieczyścił się glutenem. Umyj dokładnie blachy do pieczenia - w ich zakamarkach mogą znajdować się glutenowe okruszki po poprzednich wypiekach. Wyczyść wcześniej blaty i narzędzia oraz pojemniki. Mycie w zmywarce usuwa gluten :)

Smacznego!

 


Pin It


Komentarze