Pierniczki ciotki Miłki
- Średni
- 60 min.
- 12 min.
Prawie w każdym domu jest taki magiczny zeszycik. Ma pożółkłe kartki, pełno fruwających karteczek, a mnogość stylów pisma świadczy, że bywał w niejednej kuchni. Plamy - tłuste, brązowe, słodkie i słone. To jak rany zdobyte na kuchennym polu bitewnym. Nasz zeszycik z przepisami jest zielony i bardzo stary.
Dziś wyjęliśmy z niego przepis na cudowne pierniczki ciotki Miłki. Smacznego!
Składniki
- mąka tortowa BIO (1,5 kg)
- kakao BIO (100g)
- cukier brązowy BIO (500g)
- cynamon mielony BIO (1 łyżeczka)
- cukier waniliowy BIO (1 torebka 20g)
- proszek do pieczenie BIO (18g)
- soda oczyszczona (2 łyżeczki)
- miód wielokwiatowy (500g)
- masło BIO (250g)
- smalec (100g)
- sok z cytryny BIO (połówka)
- jaja BIO (4 szt.)
- przyprawa do piernika BIO (50g)
Przygotowanie
1. Masło + smalec + miód + cukier + kakao umieścić garnku.
2. Na małej mocy palnika rozpuścić i zagotować, często mieszając. Odstawić do przestudzenia.
3. W misce wymieszać mąkę + przyprawę do piernika + cynamon + proszek do pieczenia + sodę + cukier waniliowy.
4. Stopniowo łączyć z przestudzoną masą tłuszczowo-miodową i sokiem z cytryny - wyrabiać ciasto dodając do rozpuszczonych składników mokrych te suche na przemian z jajkami i w międzyczasie wmieszać sok z cytryny.
5. Ciasto jest gotowe, gdy osiągnie jednolitą, lekko "tłustą" konsystencję. Odstawić na noc do lodówki zawinięte w folię (spożywczą, bądź aluminiową).
6. Po wyjęciu z lodówki, odczekać 30 minut i rozwałkowywać na porządaną grubość.
7. Wykrawać pierniczki, piec w temp. 180 stopni 12-15 minut (lub 200 stopni przez 10 minut) - w zależności od preferencji stopnia wypieczenia.
Pierniczki po upieczeniu są dość twarde. Miękną, zamknięte w puszcze (może być w towarzystwie skórki jabłkowej) w ciągu tygodnia-dwóch.
Możesz także przygotować własną przyprawę do piernika >>
Smacznego!
Komentarze