Pierniczki ciotki Miłki

Pierniczki ciotki Miłki

  • Średni
  • 60 min.
  • 12 min.

Prawie w każdym domu jest taki magiczny zeszycik. Ma pożółkłe kartki, pełno fruwających karteczek, a mnogość stylów pisma świadczy, że bywał w niejednej kuchni. Plamy - tłuste, brązowe, słodkie i słone. To jak rany zdobyte na kuchennym polu bitewnym. Nasz zeszycik z przepisami jest zielony i bardzo stary. 

Dziś wyjęliśmy z niego przepis na cudowne pierniczki ciotki Miłki. Smacznego!


Przygotowanie

1. Masło + smalec + miód + cukier + kakao umieścić garnku.

2. Na małej mocy palnika rozpuścić i zagotować, często mieszając. Odstawić do przestudzenia.

3. W misce wymieszać mąkę + przyprawę do piernika + cynamon + proszek do pieczenia + sodę + cukier waniliowy.

4. Stopniowo łączyć z przestudzoną masą tłuszczowo-miodową i sokiem z cytryny - wyrabiać ciasto dodając do rozpuszczonych składników mokrych te suche na przemian z jajkami i w międzyczasie wmieszać sok z cytryny.

5. Ciasto jest gotowe, gdy osiągnie jednolitą, lekko "tłustą" konsystencję. Odstawić na noc do lodówki zawinięte w folię (spożywczą, bądź aluminiową).

6. Po wyjęciu z lodówki, odczekać 30 minut i rozwałkowywać na porządaną grubość.

7. Wykrawać pierniczki, piec w temp. 180 stopni 12-15 minut (lub 200 stopni przez 10 minut) - w zależności od preferencji stopnia wypieczenia.

Pierniczki po upieczeniu są dość twarde. Miękną, zamknięte w puszcze (może być w towarzystwie skórki jabłkowej) w ciągu tygodnia-dwóch.

Możesz także przygotować własną przyprawę do piernika >>

Smacznego!


Pin It


Komentarze