Lunchbox tabbouleh z łososiem i deserem chia
- Łatwy
- 1 osoby
- 50 min.
Zdrowy lunch, który zabierzesz ze sobą do pracy, ale też na wycieczkę. Do tego smaczny i lekki deser. Lunchbox przygotuj dzień wcześniej.
Składniki
- kuskus (100g)
- natka świeża (pół pęczka)
- portulaka (pół pęczka)
- musztardowiec (pół pęczka)
- cytryna (1 szt)
- pomidorki koktajlowe (garść)
- ogórek zielony (1 szt.)
- cebula czerwona (1 szt.)
- łosoś (200g)
- oliwa
- sól
- pieprz
- napój owsiany waniliowy (lub inny) (150ml)
- chia (3-4 łyżki)
- kiwi (1 szt.)
- borówki
- syrop klonowy
Przygotowanie
1. Rybę pokrój w nieduże kostki i nadziej na patyczki. Dopraw solą i pieprzem. Piecz około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
2. Kuskus przygotuj zgodnie instrukcją na opakowaniu, odstaw do ostudzenia.
3. Zieleninę posiekaj, ogórki, pomidory i cebulę pokrój na nieduże kawałki.
4. Kuskus wymieszaj z przygotowaną zieleniną i warzywami oraz sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Deser:
1. Napój owsiany umieść w słoiku z nasionami chia - zamknij słoik i dokładnie nim wstrząśnij by składniki się połączyły.
2. Odstaw na noc do lodówki.
3. Następnego dnia dodaj owoce oraz syrop klonowy. Smacznego!
Komentarze