Białe papryki nadziewane kaszą jaglaną

Białe papryki nadziewane kaszą jaglaną

  • Średni
  • 2 osób
  • 20 min.
  • 40 min.
  • 15 min.

Przygotowanie

  • kaszę jaglaną ugotuj w garnku z wodą lub bulionem w proporcji 1:3
  • w tym czasie umyj papryki, odetnij górną część i wybierz łyżką gniazda nasienne
  • na rozgrzanej patelni (bez oleju) upraż słonecznik i sezam - powinny się lekko przyrumienić. Przesyp ziarna do miseczki.
  • na patelnię wlej olej (ok. 1 łyżka i podsmaż pokrojoną cebulę)
  • do ugotowanej kaszy wsyp uprażone ziarna, cebulę i przyprawy, dodaj łyżkę oleju. Jeśli nadzienie jest zbyt suche możesz dodać odrobinę bulionu.
  • rozgrzej piekarnik do 170 stopni
  • nasmaruj formę do zapiekania olejem i ułóż w niej papryki - dość ciasno, żeby się nie przewracały
  • nadziej wszystkie papryki i nałóż odcięte górne części
  • piecz przez ok. 40 minut.

Papryki można polać sosem jakim lubisz. Mają fajny orientalno-orzechowy smak.


Pin It


Komentarze