Crumble z borówkami

Crumble z borówkami

  • Łatwy
  • 2 osób
  • 15 min.
  • 30 min.

Prosta słodycz, którą przyrządzisz w 45 minut. Crumble to nic innego jak owoce zapieczone w kokilkach lub większym naczyniu, przykryte kruszonką z ciasta. Chrupki wierzch i rozpływające się owoce są grzechu warte. Deser jest dość kaloryczny, więc nie nadużywajcie go, choć trudno się powstrzymać.:)


Przygotowanie

Borówki:

  1. Umyj dokładnie borówki.
  2. Wsyp cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz wciśnij sok z cytryny.
  3. Wymieszaj.

Kruszonka:

  1. Do miski wsyp mąkę, płatki owsiane, brązowy cukier, wanilię oraz sól.
  2. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę masło.
  4. Wyrabiaj kruszonkę tak jak na kruche ciasto, ale nie zbijaj w jednolitą masę - zostaw mniejsze i większe okruszki.

Nasmaruj kokilki lub naczynie do zapiekania masłem. Wsyp owoce i posyp kruszonką.

Piecz w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Owoce będą pięknie bulgotać spod kruszonki :)


Pin It


Komentarze