Ziołowe pełnoziarniste ciabatty z amarantusem
- Łatwy
- 4 osób
- 140 min.
- 15 min.
Składniki
- świeże drożdże (20 dg)
- amarantus ekspandowany (20 g)
- mąka pszenna pełnoziarnista (200 g)
- mąka pszenna typ 650 (220 g)
- sól (1 płaska łyżeczka)
- cukier (1 łyżeczka)
- garść posiekanych ziół: bazylii, koperku i dymki, w dowolnych proporcjach
- siemię lniane (1 łyżka)
- płatki owsiane (1 łyżka)
- olej rzepakowy (3 łyżki)
- letnia woda (1 szklanka)
Przygotowanie
- Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody i łyżeczką cukru. Rozpuścić je, odstawić na 10 minut.
- W misce wymieszać ze sobą mąki, amarantusa, sól, zioła, siemię lniane i płatki owsiane.
- Dodać drożdże, olej, powoli dolewać wodę, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką.
- Gdy składniki się połączą, wyrobić ciasto rękami - aż będzie gładkie i jednolite.
- Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto uderzyć pięścią, ponownie szybko zagnieść. Odrywać porcje ciasta wielkości piąstki i ułożyć na blaszce w dość sporych odstępach. Odstawić na 30 minut, aby podrosły.
- Po tym czasie piekarnik nastawić do 190 stopni. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami owsianymi lub dowolnymi ziarnami.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut, aż będą złociste.
Komentarze