Z wizytą w Piekarni Wiejskiej

Z wizytą w Piekarni Wiejskiej

Wybraliśmy się dziś w odwiedziny do Zębowa. To niewielka wieś, znana miłośnikom dobrych smaków z Piekarni Wiejskiej. Prowadzi ją Pan Damian Nowak w swoim ekologicznym gospodarstwie. Centralnym punktem piekarni jest ogromny piec szamotowy, podobny można spotkać tylko w Muzeum Rolnictwa w Szreniawie. O 10 rano w piekarni pustki - chleb już dawno wypieczony, jeszcze ciepły piec przypomina, że w nocy pracował na pełnych obrotach. Cała produkcja odbywa się tu z zachowaniem tradycji. Zakwas, wyrabiane ręcznie ciasto, rozpalanie pieca i wypiekanie. Okrągłe bochenki pieką się godzinę w rozpalonym do 300 stopni piecu. To prawdziwa sztuka, wszystko trzeba zrobić w odpowiednim czasie. A smak... Niebo!!! Spróbowaliśmy chleba orkiszowego i żytniego wielkopolskiego. W drodze powrotnej w naszym samochodzie cały czas unosił się ten przyjemny zapach.

Tradycyjny piec szamotowy

Chleb żytni wielkopolski został wpisany na Krajową Listę Produktów Regionalnych i Tradycyjnych. Już wkrótce w Poznaniu zagości wielu wystawców z tej listy i nie tylko. W dniach 15-18 sierpnia na Starym Rynku odbędzie się bowiem Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Święto prawdziwego jedzenia. Tych, którzy już tam byli nie muszę namawiać, na pewno będą. Jeśli jednak jeszcze nie byliście na Festiwalu, gorąco zachęcam. Mnóstwo straganów z pysznościami, które mogą pamiętać tylko nasi dziadkowie lub nawet pradziadkowie. Sery zagrodowe, tradycyjne wędliny, prawdziwe tłoczone soki, doskonałe przetwory i ludowe rękodzieło. Wszystko w jednym miejscu. Co najważniejsze i co najbardziej lubię, można przystanąć zapytać, porozmawiać o metodach produkcji, o składzie, poznać historię produktu, który trafia na nasz stół. A często są to historie bardzo ciekawe. Pan Damian z Zębowa, którego również będzie można spotkać na Festiwalu i kupić od niego świeży bochenek, zajął się chlebem w zasadzie naturalnie. Jego mama wypiekała chleb i babcia, rodzinna tradycja przetrwała i rozwinęła się. Nie jest to jednak produkcja przemysłowa, a receptura chleba przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Moja mama z rozrzewnieniem wspomina chrupiące bochenki wypiekane przez jej babcię na liściu kapusty albo chrzanu. Kto chce poznać ich smak, niech wpadnie zamiast do centrum handlowego na Stary Rynek. Zapraszamy!/(Asia)

Festiwal Dobrego Smaku stoisko

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

15-18 sierpnia Poznań Stary Rynek

program dostępny na stronie


Pin It


Komentarze

  • / wtorek, 2013-08-06 11:35
    https://www.facebook.com/pages/Ekologiczne-Gospodarstwo-rolne-w-Z%C4%99bowie-Damian-Nowak/199299780086828?ref=hl