Dlaczego warto wybrać mąkę ekologiczną?
Mąka powstaje ze zboża - to banał. Jednak od tego jak uprawiane jest zboże zależy jakość produktu końcowego, czyli np. mąki.
Rolnik uprawiający zboże eko musi uzyskać certyfikat. W uprawie ekologicznej nie stosuje się mineralnych nawozów azotowych, herbicydów, fungicydów, insektycydów, ani chemicznych zaprawek nasion. Zatem już na starcie zboże jest w pełni naturalne i wolne od agrochemii.
Stosuje się płodozmian dla zapewnienia optymalnych warunków glebowych. Wybiera się zboża najbardziej odporne na choroby, trwałe i wysokiej jakości. Dlatego też prym wiodą stare, pierwotne gatunki i odmiany. Rośliny chroni się poprzez stwarzanie organizmom pożytecznym dobrych warunków bytowania, a także poprzez bezpośrednie zabiegi ręczne lub mechaniczne.
Młyn, w którym powstaje mąka ekologiczna, musi również posiadać odpowiedni certyfikat. Mąka z takiego młyna nie będzie sztucznie wybielana, nie ma też żadnych dodatków. W konwencjonalnych (nieekologicznych) mąkach wytwarzanych na skalę przemysłową możemy niestety znaleźć wybielacze zawierające chlor, dzięki którym mąka jest śnieżnobiała, a także środki antyzbrylające.
Mąki i mieszanki eko nie zawierają żadnych środków poprawiających pulchność czy lepkość ciasta, co jest częste w konwencjonalnych mieszankach do wypieków. Wszystko to wpływa na ostateczną jakość mąki.
Kup mąkę ekologiczną >>
na podst. Biokurier i Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa
Komentarze