Co jeść, aby wzmocnić pamięć.
Każdy wie, że pamięć należy regularnie ćwiczyć, tak jak mięśnie. Chcąc zachować jej sprawność na dłużej powinniśmy poddawać ją treningowi, rozwiązywać krzyżówki, czytać, uczyć się. Nie zapomnijmy również o odpowiedniej diecie. Bo dla mózgu jest ona niezwykle istotna.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są bogatym źródłem witamin E oraz C. Zawierają ponadto kwas lanolinowy, który można powiedzieć naoliwia nasz mózg.
Ryby morskie
Ryby morskie są także bogate w tłuszcze zbawienne dla naszej pamięci. Są to znane tłuszcze omega-3. Szczególnie dużo mają ich łosoś, makrele oraz sardynki.
Warzywa strączkowe
To na przykład fasola, soja, bób, soczewica, groch. Są cenne, ponieważ zawierają zdrowe białko. Do tego dostarczają organizmowi wapń, cynk, żelazo, witaminy z grupy B.
Awokado
Ten egzotyczny owoc dostarcza natomiast do organizmu białko, zdrowe tłuszcze, witaminy oraz potas. Zawiera bardzo mało cukru. Jeśli świeży owoc jest trudno dostępny, w naszym klimacie można go zastąpić olejem z awokado.
Komentarze